4 ting du kan gøre for at blive en grønnere virksomhed

Da vi startede ideen om Northern Art Tribe, så havde vi en klar vision om, at det skulle være en virksomhed, som var bæredygtig i den forstand, at der blev givet mere tilbage end der blev taget.

Vi var enige om, at alle de valg vi foretog, skulle overvejes i et bæredygtigt og miljømæssigt perspektiv, førend de blev vedtaget. Erhvervsstyrelsen har udgivet en pjece, som hedder ”Grøn omstilling – Praktisk læring fra virksomheder” om nogle af de tiltag virksomheder kan gøre og ikke mindst erfaringer fra andre. Vi vil i denne tekst komme ind på 4 ting du som virksomhed kan gøre eller overveje at gøre for at blive grønnere.

1. Transport

Hos os har vi taget den beslutning, at vi skal kunne arbejde hvorfra, det passer os. Vi har altså sørget for, at vi ikke har et fast kontor vi skal pendle til dag ind og dag ud. På den måde så sparer vi miljøet for en masse unødig CO2 udledning. Det har også den anden effekt, at vi har frihed til at passe vores arbejde ind efter vores familier, børn og venner. Dette skaber en arbejdsglæde og effektivitet som er uvurderlig. Så hvis man har mulighed for at udlicitere de funktioner der kræver, at ens medarbejdere skal møde ind på et kontor, så bør dette overvejes.

Arbejdet kan nydes i skyggen udenfor mens man nyder morgenkaffen.

2. Værdikæde

Vi har sørget for at kigge på vores værdikæde for at blive mere grønne og belaste miljøet mindst muligt. I vores tilfælde, så producerer vi blandt andet plakater og bruger dermed af jordens ressourcer i form af træer. Dette var overvejet i startfasen og allerede dengang kiggede vi efter organisationer, som gjorde sig i at plante træer på en måde hvor flest mulige midler netop gik til dette. Vi fandt frem til organisationen Plant et Træ, som vi kontaktede og havde en god dialog med. Det affødte, at vi blev samarbejdspartnere og fra første solgte plakat har vi bidraget til at der bliver plantet flere træer. Når vores kunder støtter os, så er de direkte med til at plante træer i Danmark. Det syntes vi, var en fin tanke og en god måde, at inddrage andre i at tænke på miljøet.

3. Produktion

Vores overvejelser gik på, om vi skulle erhverve os i vores egen printer, farver, papir og udstyr eller om vi skulle se på virksomheder, som kun beskæftigede sig med dette. Den billigste måde ville helt klart være, at investere i tingene selv og være uafhængige af andre. Men da profit ikke vejer tungest hos os, så kiggede vi efter virksomheder, som kunne printe i højeste kvalitet, men med øje på miljøet i form af svanemærket papir og farver. Ved en god dialog om vores planer fandt vi den rigtige partner som kunne klare opgaven for os.

Solnedgang ved Sorø Sø, som er omkranset af skov. I nærheden findes også en 6000 år gammel urskov.

4. Varelager

Mange virksomheder har et stort varelager. Det har den bagdel at hvis den eller de varer de ligger inde med ikke kan sælges, så står de dels med et økonomisk tab, men endnu værre, så har de belastet miljøet unødigt. Grunden til mange har et varelager er, at det er den bedste måde for en virksomhed at få en lav stk. pris for de enkelte vare.  Vi valgte i vores virksomhed at undgå et lager, da vi godt kunne se udover den rene profit og tænke i grønnere baner. Det vil sige, at når vi får en ordre, så har vi sat det op således, at den enkelte plakat bliver printet ”on demand” og mindsker spild og unødig belastning af miljøet.

Gertud Rask Plakat på bedding som det sidste træskib bygget på Nakskov Skibsværft.

Et fremtidigt grønnere Danmark

Northern Art Tribe er hermed med til at støtte op omkring miljøet og fremme vores skovarealer, så de kommende generationer kan nyde godt af vores natur og dyreliv. Man kan som grøn virksomhed gøre meget for at reducere vores CO2 aftryk, som ligger i forlængelse af de planer som Miljø -og Fødvareministeriet har sat for dagen i deres natur- og biodiversitetsstrategi, og det arbejde Naturstyrelsen gør for at sikre dansk habitatnatur, som følger Natura 2000-plejeplaner (EU). Hvis du vil vide mere om vores virksomhed kan du gå ind på vores webshop og læse mere under “Om Os”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *